Безрамкови прозорци

от ivan

Безрамковите прозорци предлагат голям дизайнерски потенциал и убеждават с добри стойности за топлоизолация и звукоизолация. Но прозорците също имат своята цена.

Дограмата има много недостатъци: те поставят граници, когато става въпрос за архитектурния дизайн на сградите.Те изискват много поддръжка и грижи и не предлагат оптимални възможности за поява на защита от светлина, топлина, шум и взлом.Развитието на безрамкови прозорци, така наречените стъпалови стъкла, отваря тук напълно нови възможности.Елегантните сгради, стъклените фасади, които могат до голяма степен да бъдат изтласкани настрани, за да размият границите между интериора и екстериора – и които сякаш се вдигат в топлия сезон, са възможни само по този начин.

Безрамкови прозорци – конструкцията

Прозорците от стъпаловидно стъкло обикновено се наричат ​​безрамкови прозорци, но те все още имат рамка. Въпреки това, в много по-фина форма от класическите прозорци. Казано по-просто, конструкцията е следната: Стъклото на прозореца е залепено по цялата повърхност на рамката. Така прозорецът изглежда без рамка. От една страна, рамките на така наречените безрамкови прозорци са много по-тесни от класическата дограма. Второ, те са интегрирани в прозореца, вместо да действат като държач на панела отвън. Но не само стъклата на прозорците са уж без рамки. Водещите пързалки и профилите на рамката в зидарията са почти невидими. Те могат да бъдат изцяло изработени в пода, тавана или стената. По този начин изгледите на профили се свеждат до минимум.

Стъпка стъкло за безстепенен дизайн

Безрамковите прозорци позволяват напълно нови дизайнерски подходи в архитектурата и по този начин водят до напълно нова естетика. Тенденцията за обединяване на вътрешното и външното жилищно пространство заедно по отношение на дизайна достигна ново измерение чрез използването на стъпаловидно стъкло прозорци: Без рамките прозорците могат да бъдат много щедро оразмерени поради специалната си конструкция. Това означава, че дори много високи стаи с широки фронтове могат да бъдат снабдени с една плъзгаща се стъклена врата.

Тъй като направляващите рамки на плъзгащите се врати почти напълно изчезват в стоп-зидарията, плъзгащите се врати стават невидими при отваряне. Следователно на пръв поглед не е ясно дали става въпрос за комфортно проектирана покрита тераса или за интериор, който е оборудван със стъклена плъзгаща се врата. Това става особено привлекателно, когато ъгловото решение е снабдено с плъзгащи се врати без рамки. Защото дори на ъгъла няма нужда от лента или видима рамка, която да се затваря. Затварянето става чрез рамката, интегрирана в прозореца без рамка. Това създава архитектура с особена лекота. Тъй като рамките на прозорците като оптични опори, дори ако никога не са имали статична задача, вече не са достъпни.

Сигурност, уют и екологичен баланс

Висококачествената архитектура се характеризира с това, че дизайнът не измества функционалността. В най-добрия случай висококачественият дизайн води до още повече функционалност. Такъв е случаят с безрамкови прозорци: Дори и да ви се струва трудно, стъпаловите стъкла предлагат възможност за интегриране на максимални стандарти за сигурност. И това без да се компрометира безрамковата естетика. Разнообразие от електронни системи за сигурност правят това възможно. Съществуват така наречените монитори за положение, които контролират положението на елементите на прозореца с помощта на магнитен контакт. Вградените алармени паяци служат като детектори за счупване на стъкло, така че алармата се задейства веднага в случай на счупване. И накрая, безрамковите прозорци могат да бъдат сигурно фиксирани в почти всяка позиция, използвайки електронно заключване с много точки.

Колкото по-малка е рамката, толкова по-голяма е площта на прозореца. Количеството светлина, което влиза в къща с прозорец без рамки, е съответно по-голямо. Това увеличава комфорта на живот. Ниската поддръжка и поддръжка на безрамните прозорци също е много изгодна в ежедневието. Тъй като рамките не трябва да бъдат боядисани, нито пломбите са изложени на времето, както обикновено. И почистването на прозореца също е по-лесно, отколкото с рамка.

Екологичният баланс на тези стъпалови стъкла също е изненадващ: те впечатляват с много добри стойности за топлоизолация и звукоизолация. Единственият недостатък е цената: Ако искате да инсталирате прозорци без рамки, плащате значително повече, отколкото за класическите версии на прозорците.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар