Нови прозорци: изберете двойно или тройно остъкляване

от andrey
дограма с цветя

Като част от цялостния ремонт на къща или апартамент, задължително се предприема и план за редуциране на разходите за енергия, както и нивото на шума отвън. Има много причини да изберете да замените прозорците. Сега по-специално възниква въпросите:

  • Трябва ли да се избира двойно или тройно стъкло?
  • В какво се състоят плюсовете, но и минусите на различните варианти на прозорци?

Отговорът на тези въпроси зависи от редица фактори. По-конкретно, това се отнася до въпросите на топлоизолацията, звукоизолацията, разходите и защитата срещу взлом, но цялостният характер на жилището предполага един общ поглед и планиране.

При заявяване на поръчка за нови прозорци трябва да подходите съобразно доста допълнителни аспекти. Тук не стои единствено и само въпросът за двойно или тройно остъкляване. В края на краищата днес предлагането в сферата е огромно. Клиентът също има достъп за избор, когато става въпрос за материал на рамката. Все пак темата за двойното или тройното остъкляване е достатъчно сложна и гореща за всеки търсещ правилен избор, тази статия е посветена именно на това. Когато е необходимо, обаче се дава кратка бележка за другите аспекти от характеристиките на дограмата.

Алуминиев прозорец

Топлоизолация е взаимносвързана със стъклопакета

Основната разлика между прозорците с двойно и тройно остъкляване е съхраняването на топлината и цялостната ефективност, защото е факт основното правило, че прозорците с три стъкла предлагат по-добра топлоизолация. Въпреки това, топлоизолацията на прозореца, която се определя чрез така наречената U-стойност, зависи и от други фактори. Например, рамката на прозореца. Ето защо, когато решавате кой е правилният прозорец, винаги трябва да преценявате U-стойността на целия прозорец, дали е подходяща. Не гледайте само U-стойността на панелите!

По принцип обаче, същото се отнася за прозорец с троен стъклопакет. Чрез него се постига по-ниска U-стойност, а по този начин и по-добри енергийни резултати. Това предполага ли, че по енергийни причини тройното стъкло винаги е по-добро от двойното стъкло? На този въпрос не може да се отговори съвсем ясно. При ремонта трябва да се насочите към прозорци, които отговарят на условията за изолация на цялата къща и по-специално на външната стена. В противен случай ще има промяна в топлинните условия. Следователно може да е достатъчна предпоставка до образуването на мухъл вътре в стаите. Това образуване на плесен обаче може да бъде предотвратено, чрез правилна вентилация. Това може да се гарантира в частни апартаменти. Положението е различно при наетите имоти. Тук може да има смисъл да изберете прозорци с двоен стъклопакет с по-ниска топлинна ефективност, ако те съответстват по-добре на изолационните условия на външната стена.

Преглед на U-стойности по видове прозорци

  • Стари единични остъклени прозорци: приблизително 5 W / m2K;
  • Единични остъклени прозорци: приблизително 2.8 W / m2K (които са били поставяни през недалечните 80-те години);
  • Изолирани остъклени прозорци (1990-те): приблизително 2,5 W / m2K;
  • Модерни прозорци с двоен стъклопакет: 1,5 – 1,1 W / m2K;
  • Модерни прозорци с троен стъклопакет: 0,9 – 0,5 W / m2K;

Звукоизолация – вземете под внимание много фактори

Ако обитавате имот разположен на оживен булевард или просто имате нисък толеранс за шума, ще трябва да се погрижите за звукоизолацията на новите прозорци. Потребителите са на мнение, че прозорците с тройно остъкление имат по-добри звукоизолационни стойности в сравнение с прозорците с двойно стъкло, поради допълнителния прозорец. Това обаче не е точно така. Шумът е физическа вибрация, която може да бъде погълната от прозореца и да генерира нови шумове. Така че звукоизолацията не се отнася само до броя на стъклопакетите, използвани в прозореца. Преди всичко се отнася за размера на стъклата в дебелина и разстоянието между стъклата. Защитата от взлом също трябва да играе роля при закупуване на прозорци. Защото прозорците и балконските врати са местата, които крадците използват за проникване в къща или апартамент. Счупването обаче на стъклата е много рядко днес. Вероятно, защото издава твърде много шум и рискът от нараняване е твърде голям. Ако обаче искате да се предпазите оптимално срещу пробиви, можете да изберете прозорец с тройно остъкление в допълнение към избора на специални предпазни фитинги, които са оборудвани за по-специално остъкляване.

Основен въпрос – изчисляване на разходите и ползите

Когато отговаряте на въпроса за съотношението разходи и ползи, винаги е важно да внимавате за всички фактори като цяло. По-специално прозорците с троен стъклопакет са с около 10 % до 15 % по-скъпи от прозорците с двойно стъкло. Необходимо е и да съобразите, че разходите за енергия ще имат тенденция да се увеличават в бъдеще. Следователно, допълнителните разходи за покупката обикновено се компенсират след кратко време, чрез по-ниските разходи за отопление.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар