Нови прозорци: изберете двойно или тройно остъкляване

от andrey
дограма с цветя

Като част от цялостния ремонт на къща или апартамент – Енергийните разходи са твърде високи. Нивото на шума отвън е твърде високо. Има много причини да изберете да замените прозорците. Сега по-специално възниква въпроса: трябва ли да избира двойно или тройно стъкло? Какви са предимствата и недостатъците на различните варианти на прозорци? Отговорът на този въпрос зависи от редица фактори. По-конкретно, това се отнася до въпросите на топлоизолацията, звукоизолацията, разходите и защитата срещу взлом. Но цялостният характер на жилището също трябва да се вземе предвид.

При избора на нови прозорци трябва да се вземат предвид много аспекти, а не само въпросът за двойно или тройно остъкляване. В края на краищата днес на пазара има почти неуправляем брой видове прозорци. Клиентът също е разглезен за избор, когато става въпрос за материал на рамката. Тъй като темата за двойното или тройното остъкляване вече е толкова сложна, тази статия е посветена на това. Когато е необходимо, обаче, се дава кратка бележка за другите аспекти на избора на прозорец.

Алуминиев прозорец

Топлоизолация – въпросът не е само дали изберете двойно или тройно остъкляване

Основната разлика между прозорците с двойно и тройно остъкляване е топлинната ефективност. Защото, разбира се, основното правило е: прозорците с три стъкла предлагат по-добра топлоизолация. Въпреки това, топлоизолацията на прозореца, която се определя чрез така наречената U-стойност, зависи и от други фактори. Например рамката на прозореца. Ето защо, когато избирате правилния прозорец, винаги трябва да обръщате внимание на U-стойността на целия прозорец. Не гледайте само U-стойността на панелите. По принцип обаче, същото се отнася за прозорец с троен стъклопакет. Чрез него се постига по-ниска U-стойност. По този начин и по-добри енергийни резултати. Това означава ли, че по енергийни причини тройното стъкло винаги е по-добро от двойното стъкло? На този въпрос не може да се отговори съвсем ясно. При ремонта трябва да се избират прозорци, които отговарят на условията за изолация на цялата къща и по-специално на външната стена. В противен случай ще има промяна в топлинните условия. Това от своя страна може да доведе до образуването на мухъл вътре в стаите. Това образуване на плесен обаче може да бъде предотвратено чрез правилна вентилация. Това може да се гарантира в частни апартаменти. Положението е различно при наетите имоти. Тук може да има смисъл да изберете прозорци с двоен стъклопакет с по-ниска топлинна ефективност, ако те съответстват по-добре на изолационните условия на външната стена.

Преглед на U-стойности по видове прозорци

  • Стари единични остъклени прозорци: приблизително 5 W / m2K.
  • Единични остъклени прозорци: приблизително 2.8 W / m2K (които са били инсталирани през 80-те години).
  • Изолирани остъклени прозорци (1990-те): приблизително 2,5 W / m2K.
  • Модерни прозорци с двоен стъклопакет: 1,5 – 1,1 W / m2K.
  • Модерни прозорци с троен стъклопакет: 0,9 – 0,5 W / m2K.

Звукоизолация – вземете под внимание много фактори

Ако живеете на оживена улица или просто внесете нисък толеранс на шума, ще трябва да се притеснявате и за звукоизолацията на новите прозорци. Човек може да си помисли, че прозорците с тройно остъкление имат по-добри звукоизолационни стойности в сравнение с прозорците с двойно стъкло поради допълнителния прозорец. Това обаче не е точно така. Шумът е физическа вибрация, която може да бъде погълната от прозореца и да генерира нови шумове. Така че звукоизолацията не се отнася само до броя на стъклопакетите, използвани в прозореца. Преди всичко се отнася за дебелината на стъклата и разстоянието между стъклата. Защитата от взлом също трябва да играе роля при закупуване на прозорци. Защото прозорците и балконските врати са местата, които крадците използват за проникване в къща или апартамент. Счупването обаче на стъклата е много рядко днес. Вероятно защото издава твърде много шум и рискът от нараняване е твърде голям. Ако обаче искате да се предпазите оптимално срещу пробиви, можете да изберете прозорец с тройно остъкление в допълнение към избора на специални предпазни фитинги, които са оборудвани със специално остъкляване.

Основен въпрос: изчисляване на разходите и ползите

Когато отговаряте на въпроса за съотношението разходи и ползи, винаги е важно да се вземат предвид всички фактори като цяло. По-специално прозорците с тройно остъкляване са с около 10 до 15 процента по-скъпи от прозорците с двойно стъкло. Трябва обаче да се има предвид, че разходите за енергия ще имат тенденция да се увеличават в бъдеще. Следователно, допълнителните разходи за покупката обикновено се амортизират след кратко време чрез по-ниските разходи за отопление.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.