Прозорци за дома и техните параметри

от nadejda
Стая с прозорец, диван, масичка и китара

Прозорци в жилището са изключително важен въпрос. Трудно е да си представим ежедневието без прозорци. Колко много въпроси се появяват, когато се замислим над темата:

 • Дали външният им вид и размерът са единствените параметри, които трябва да следваме при покупка?
 • Винаги ли по-големите прозорци са по-доброто решение?
 • Да изберем алуминиева или може би дървена дограма?


Как да изберем прозорци за дома си

В самото начало на разглеждане на избора на прозорци и параметрите, характеризиращи техните свойства, трябва ясно да се посочи, че инвестицията в качествени прозорци е оправдана. Вярно е, че добрата дограма за прозорци може да е не малък разход, но нека се има предвид, че по-скоро това е покупка за много години и обикновено се сменя само, когато е повредена. Качествената дограма не само ни осигурява естетика вътре и извън сградата, но също така може да допринесе за намаляване на разходите, свързани с отоплението на всички помещения.


Някои видове дограми и прозорци

Има различни видове дограма, които ще Ви посочат и предложат, но относно строителството на жилища се поставят, най-вече алуминиеви, пластмасови и дървени прозорци.

 • Дървена дограма

Въпреки факта, че неотдавна пазарът на прозорци процъфтяваше и всички подменяха стари дървени дограми с пластмасови, днес дървените прозорци преживяват своя ренесанс. С времето дървените дограми претърпяха развитие и вече, предлаганите в момента на пазара, са много по-модерни продукти отпреди, а параметри им не отстъпват на PVC и алуминиевите дограми. Дървената дограма обаче изглежда много по-интересна естетически.

 • Алуминиева дограма

Отбелязваме, че до известна степен дограмата от алуминий, се използва главно в промишлени съоръжения и офис сгради, но сега също се прилага успешно в еднофамилните жилища. Предимството на такъв вариант дограма е нейното ниско тегло и много по-висока твърдост и издръжливост, в сравнение с другите видове, което се изразява в сигурност при влошени атмосферни условия. Естетиката на алуминиевата дограма също изглежда е на по-високо ниво, според много интериорни дизайнери.

 • Покривните прозорци, често наричани още капандури, заслужават също да се отбележат.

Когато вземаме решение за такива прозорци, можем да вземем предвид следните варианти:

– въртящ се;

– накланяне и завъртане;

– отворени отстрани;

Имайте едно на ум, че този тип прозорци в повечето случаи ни пречат да ги отваряме по време на всякакви валежи. При покривните прозорци също е важно местоположението на дръжката за отварянето и затварянето им. Ако ще бъде прозорец в детска стая, дръжката в долния им ръб е много по-добро решение. Благодарение на такова местоположение, детето ще може самостоятелно да отваря и затваря прозореца в стаята.


Какво влияе върху цената на прозореца?

Разходите са перо от списъка, което всеки иска да редуцира, когато решава да закупи нови прозорци или да смени старите. Това много зависи не само от избрания вид дограма, но и от:

 • начинът за отваряне на прозореца;
 • размер на прозореца;
 • материалът, от който е направено крилото на прозореца (дърво или пластмаса);
 • брой камери;
 • топлоизолация;

Също така знайте, че„стандартните размери“ на прозорци винаги са по-евтини от тези, направени по поръчка.


Параметри на прозорците в строителни проекти

При почти всички строителни проекти, архитектите и дизайнерите обикновено вземат прозорците от средния клас на топлопреминаване и пропускане на топлинна енергия, които в същото време отговарят на законовите стандарти. Това е поради факта, че освен самия дизайн на конструкцията е представена и подробна оценка на разходите за инвестицията, която включва и разходите за закупуване и инсталиране на прозорци. Прозорците с по-добри параметри са по-скъпи за закупуване и не всеки инвеститор слага най-добрата дограма.


Печелившо ли е да харчите повече за прозорци?

Всеки от Вас трябва да отговори сам на този въпрос. Вярно е, че прозорците с по-добри коефициенти са скъпо удоволствие, но те могат да Ви донесат измерими икономии, свързани с отопление или енергия, необходима за охлаждане на дадено помещение с климатик.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар