ПВЦ или алуминиева дограма?

от andrey
бяла дограма

Когато говорим за избор на дограма на жилище, без значение типа: къща или апартамент, изборът е доста труден. Както при вратите от голяма важност е самото уплътнение и ниво на изолация, така и при прозорците не бива да бъде пренебрегвано. Последните няколко години на пазара се появиха множество фирми предлагащи различни услуги. В България най-често срещаните варианти са „дали да бъде алуминиева или PVC дограма”. Тук идва и въпросът: кой вариант е по-добър при избора на дограма.

Плюсове на изработка от PVC

  • Структура – поради техните „Лепени ъгли”, достъпа на вятър е намален до минимум
  • Цена – от финансова гледна точка те са много по-достъпни на пазара
  • Топлоизолация – коефициента на топлоизолацията при PVC дограмите и по-висок от колкото при алуминиевите
  • Поддръжка – при PVC дограмите, поддръжката е в пъти по-лесна отколкото при алуминиевите такива

Негативните страни на PVC дограмите са това, че при някой модели, които биват излагани дълго време на външни атмосферни условия могат леко да пожълтеят.

Предимства на алуминиевата дограма

  • Дизайнът им е по-модерен, в сравнение с PVC дограмите.
  • Цветовата гама при тях е по-голяма.
  • Алуминият е по-издръжлив, при драстична промяна на климата.

Като негативни страни може да се изтъкне, че те често са по-скъпи и са по-лесно податливи на кондензация. Също така е има и нежелана „дреболия“ да се появят шупли по самата рамка, поради високи нива на соленост (примерно във Варна).

В заключителната част бихме подчертали и означили с удивителна, че избора на дограма спада до това от какво се нуждае клиента. Факторите са много. Капитала, позволяващ си човек да отдели, интериора на жилището, с което може да се комбинира дограмата и много други. Алуминиевите са по-гъвкави откъм съчетаване, външно и вътрешно с обзавеждането на едно жилище, докато PVC дограмите са много по-надеждни откъм шумоизолация и топлоизолация.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар