Петте най-големи грешки в подмяната на прозорци и как да се избегнат

от andrey
Алуминиева дограма

Що се отнася до енергийно ефективното обновяване, в центъра на вниманието са две интересни области: обновяване на отоплителната система и топлоизолация. Обмяната на старите прозорци за нови елементи на прозореца някак резонира, но не е основната мярка. Това крие структурна опция за обновяване, която често се подценява. Някои собственици също грешат, когато става въпрос за подмяна на прозорците. Ето пет от най-често срещаните:

Грешка 1: подмяната на прозореца не си заслужава

Може да е очевидно: един прозорец има голяма стъклена повърхност, така че много енергия ще се загуби чрез него. Това обаче в никакъв случай не е така. В хода на разработката коефициентът на топлопреминаване (U-стойност) се намалява последователно при модерното остъкляване на топлоизолация. Тази стойност описва колко енергия се губи на квадратен метър и година. Колкото по-малка е стойността, толкова по-малко загуби на топлина. Цифрите са впечатляващи: Докато старо еднослойно остъкляване има U-стойност от 5,2 W / (m²K), модерното трислойно топлоизолационно остъкляване има само U-стойност от 0,7 W / (m²K).

С други думи: Докато 43 литра отоплително масло се губят на квадратен метър годишно в стар прозорец, който е остъклен само с едно стъкло, в съвременния вариант има само шест. Ако прехвърлите спестяването на енергия върху инвестиционните разходи, киловатчас спестената енергия за пластмасов прозорец с модерно топлоизолация остъклява струва само 0,074ст.

ПВЦ дограма

Грешка 2: Прозорецът остава най-студената точка на фасадата

Разбира се: стъклото е материал, който има само ниска изолационна стойност. Следователно: Независимо какво правите – прозорците автоматично ще останат най-студената точка във фасадата на къщата. Но ако се подменят само прозорците и стената остава неизолирана, стената може внезапно да бъде по-студена от прозореца. Докато прозорец с модерно трислойно топлоизолационно остъкляване има много нисък коефициент на топлопреминаване 0,7 W / (m²K), той е например 3,3 W / (m²K) с неизолирана бетонна стена. Това може да доведе до проблеми във вътрешността на стаята, ако влагата от топлия въздух в стаята вече не се отразява върху прозореца, а върху студената вътрешна стена. Тъй като новите прозорци също са по-плътни от техните предшественици, те трябва да се проветряват по-често. След това фасадната изолация може най-накрая да възстанови старата температурна връзка между стената и прозореца.

Грешка 3: Новият прозорец заема старото място

Това е неправилното място, особено ако се предвижда и фасадна изолация след смяната на прозореца. По-скоро новият прозорец трябва да бъде в тон с зидарията. Ако след това се приложи изолацията на фасадата, тя покрива и съединителната връзка между прозореца и стената на къщата. Това избягва образуването на топлинни мостове.

Алуминиева дограма

Грешка 4: Промяната на прозореца създава много мръсотия

Подмяната на прозорци е строителна мярка – но не е свързана с много мръсотия. Инсталационните компании са много добре запознати, когато става въпрос за избягване на замърсявания. Рамата на стария прозорец първо се отрязва и след това се отстранява с котвите на стената. Това създава само управляемо количество прах и мръсотия. В много случаи дори е така, че дизайнът на отвора на прозореца е запазен и – ако изобщо – са необходими само малки козметични ремонти.

Грешка 5: Можете лесно да направите подмяната на прозореца сами

Съвременните прозорци са високо сложни компоненти. Те могат да изпълняват пълната си функция само ако са инсталирани правилно. Ако искате да направите инсталацията на прозореца сами, трябва да знаете какво правите. Първата стъпка е да подравните прозореца вертикално. Всеки, който е овладял това предизвикателство, трябва да запечата съединителната връзка от прозореца към стената навсякъде и да я направи херметична. На пазара има технически системи, които правят точно това. Трябва обаче да ги познавате и да можете да ги обработвате. Затова често е по-добре да не надценявате собствените си ръчни умения, а да разчитате на помощта на квалифицирана специализирана компания.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар