Поддръжка на PVC прозорци

от andrey
Винилова дограма

Ако инвестирате в дома си със обновяване на старите прозорци, насочвайки се към нови, изработени от PVC, тогава далеч най-трудната стъпка за Вас ще бъде изборът на профил и самото им инсталиране. Несъмнено ще се допитате до познати, ще прочетете много специализирана литература и ще достигнете до окончателно решение. Предварителната информираност е винаги необходима и истински важна. Но представете си, че този период вече е преминал – най-накрая сте решили и новата придобивка украсява вече Вашата къща. Предлагаме Ви няколко практични стъпки за последващата грижа за обовената дограма. Следвайки тези препоръки, можете да се наслаждавате на прозорците си в продължение на много години, като им отделяте само мъничко време.

Кафява алуминиева дограма

Грижа за пластмасовия профил

Профилите за този тип прозорци се изготвят на основата на PVC (поливинилхлорид). Той е неутрален от химична гледна точка, тоест не реагира с въздух или влага. Профилите за прозорци са направени само на базата на калциево-цинкови стабилизатори според най-новата рецепта за зелена линия. Така прозорците не съдържат олово и са абсолютно екологични – използването им е допустимо, дори в медицински и детски заведения. Гаранцията за PVC профили може да достигне над 40 години. Хубавото е, че Вашите прозорци са подсигурени да не пожълтяват, както и да не се изкривяват. Но все пак, дори такъв непретенциозен материал като PVC изисква известна грижа.

За да почистите профила може да използвате напълно обикновен разтвор от вода и миещ препарат. Друг вариант е да се снабдите със специални продукти, които нямат в състава си ацетон или някакви абразиви. Препоръчваме да използвате професионален комплект за грижа за прозорци.

Гумените уплътнения – почистване

За да поддържате еластичността на уплътненията, ще Ви споделим, че замърсяванията по тях се премахват поне веднъж или в най-добрия случай два пъти на година. Полагайте специални спрейове и редовно ги почиствайте от мръсотията.

Дренажната система се поддържа

В долната част на Вашия прозорец, където е рамката има дренажни канали, които могат лесно да се видят, в момент на отваряне на крилото. Влагата ще се извежда навън от прозореца безпрепятствено, ако само ги почиствате от време на време.

Грижа за механизма

Прозорците Ви са комплектовани, разбира се и с механизъм. Той се състои от елементи, които позволяват на крилото лесно и просто да се отваря и затваря в необходимата Ви посока. За да се грижите за обкова, се препоръчва използването на продукти, които не унищожават защитата от корозия. Два пъти в годината, съветваме да смазвате всички подвижни компоненти с масло, което не съдържа никакви смоли и киселини.

Проветрявайте стаята редовно

PVC прозорците са много плътни и през тях преминава изключително минимален въздух, при затворено положение. Това е предпоставка за натрупване на известна влага в помещенията, най-вече в кухнята по време на готвене под формата на конденз. За да не се случи това, съветваме Ви да проветрявате стаите три пъти на ден в продължение на 15 минути, отваряйки прозореца широко. Така ще се застраховате от зараждането на мухъл по ъглите и стените. Според статистиката миенето на прозорци отнема около 10-15 минути, така че правете го по-често, за да има домът Ви приветлив вид.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар