Алуминиеви прозорци: Предимства, недостатъци и обхват

от krisi
Алуминиева дограма

Алуминиевите прозорци са студени и неподходящи за монтаж в жилищни помещения. Но съвременните техники и производствените техники за прозорци са стъпили далеч по-напред, така че дизайнът и ефектът на пестене на топлина ще изненадат дори най-убедения скептик.

Модерните къщи, проектирани подобно на класическите имения, в допълнение към изисканата архитектура, трябва да имат най-новите енергоспестяващи технологии. Използването на прозоречни конструкции от топъл алуминиев профил в такива къщи ще бъде най-доброто решение, защото:

  • те имат доста висока степен на топло и звукоизолация;
  • възможно е производство в широка гама от форми и размери;
  • допустимо е да се използват различни методи за отваряне на прозорец;
  • те имат добра защита срещу хакване.

Топлоизолационни свойства на алуминиевите профили

Кафява алуминиева дограма

Основните характеристики на алуминия са лекота и издръжливост. Затова често се използва за остъкляване на големи площи (тераси и оранжерии). Профилът може да бъде тесен и не изисква допълнително укрепване на конструкцията. Подобно на PVC профила, алуминият има камерна структура. Има два типа алуминиеви профилни системи: „студена“ и „топла“. В първия случай профилът е направен изцяло от алуминий и има ниска топлоизолация. Тази версия на прозоречните конструкции е предназначена за нежилищни помещения: зимни градини, балкони и веранди.

В „топли“ прозорци се използва трикамерен профил, състоящ се от два елемента, които са свързани с термично уплътнение. Поради това изолацията на прозорците ще бъде много по-добра, но все пак тя е по-ниска от дърво и PVC. По принцип „студените“ профили се правят еднокамерни и имат коефициент на топлопреминаване (Uf) 5,0 W/m2 K, „топлите“ профили са направени от две или три камери, а Uf ще бъде в диапазона 1,4 – 3,0 W/m2 K , Алуминиевите профили, произведени по най-новите технологии, имат ниска топлопроводимост и коефициент на Uf по-малък от 0,8 W/m2 K. Тази версия на прозорци се появи на пазара съвсем наскоро. До този момент беше възможно да се постигне това ниво на топлоизолация само с помощта на дървен или PVC профил. Но тези материали значително губят от алуминия в структурни възможности. Тази иновация направи възможно използването на алуминиеви прозорци в пасивната и енергоефективна сградна конструкция.

Форма и размер на прозорците

Алуминият може да образува структури с различни форми и размери. Профилът е огънат за създаване на арки и свързан във всички видове архитектурни решения. Използването на съвременни технологии в производството прави възможно проектирането и създаването на прозоречни конструкции с различни методи на отваряне в широк спектър от общи размери, форми и конфигурации. Например при повдигащи и плъзгащи врати, които са класифицирани като конструкции с големи размери, заедно с фитинги, теглото на едното крило достига 400 кг, а максималните габаритни размери са 2,7 м и 3,325 м височина. Мобилният затвор се плъзга зад щората – възможно е да се получи стъклена повърхност с размери до 6,5 м. Производителите на алуминиеви прозорци винаги са готови да разработят дизайни за индивидуални проекти на клиенти, като вземат предвид всички характеристики на конструкцията и избират най-добрия вариант.

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар