Сложна конструкция за оптимална топлинна защита

от krisi
Остъклена къща

Изграждането на прозорец е много лесно. Дървесината се използва изключително често като материал на рамката. Въпреки че дървото все още е специален материал при изграждането на дограма, тази структура рядко се среща. Днес рамката на прозорците, подобно на остъкляването, трябва да има най-добрите стойности по отношение на енергийната ефективност и да допринася за висока топлоизолация. Структурата се различава в зависимост от материала.

PVC прозорци: камери, пълни с въздух срещу загуба на топлина

Прозорците, изработени от PVC, имат много деликатна структура. Защото това, което изглежда масивно отвън, е комбинация от тънки пръти и камери, пълни с въздух. Тези камери имат изолиращ ефект. Въздухът се задържа в неподвижно положение от камерите като изолационен материал. Тъй като въздухът е много лош топлопроводник, е много трудно топлината да прескочи тази бариера. Това представлява добра топлоизолация. За да се увеличи още повече този ефект, камерите могат да бъдат пълни с изолация.

Списък на Института за живот и околна среда (IWU), публикуван в хода на кампанията за енергоспестяване, показва колко голям е изолационният ефект на рамката. Пластмасовите рамки с различен брой камери имат следните стойности на топлопреминаване (U стойности):

  • PVC рамка с 2 камери U-стойност = 2,8 W/(m²K);
  • PVC рамка с 5 камери U-стойност = 1.4 W/(m²K);
  • PVC рамка със 7 камери U-стойност = 1,1 W/(m²K);
  • PVC камери, изпълнени с изолация U-стойност = 0,85 W/(m²K).

В зависимост от времето, в първата камера от външната страна на прозореца може да се образува конденз. Затова съвременните пластмасови прозорци имат няколко отвора от външната страна на рамката, през които тази влага може да се оттича.

Алуминиеви прозорци: термичното отделение е задължително

Подобно на пластмасовите прозорци, алуминиевите прозорци имат няколко камери в своята структура. Този тип прозорци обаче представляват още едно предизвикателство: Освен, че алуминият има предимството, че е много здрав и устойчив, той също така задържа топлината много добре.

Това все още може да се наблюдава и при стари алуминиеви прозорци, като например инсталираните през 70-те години. Рамката на прозореца става много студена през зимата, така че влагата от топлия въздух в стаята се отразява върху нея. Всеки, който е собственик на къща с такива прозорци, трябва да предприеме подмяна на прозореца възможно най-скоро.

Решението на проблема се нарича „термично отделяне“. Този термин прикрива специална структура на алуминиевата рамка. Алуминиев прозорец на практика се състои от две рамки, една от вътрешната страна и една от външната страна. Между тях има пластмасови паяжини. Важно е директната връзка отвътре и отвън да бъде прекъсната. Така че съществува преграда, която може да преодолее ценната топлина в помещението само в много малка степен.

Сравнението между термично несвързаните и отделените прозорци – отново на цифри от IWU – е ясно:

  • Алуминиевата рамка не е отделена U стойност = 5.6 W/(m²K);
  • Алуминиева рамка отделя U-стойност = 1.9 W/(m²K).

0 коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар